FOSDEM 2014
I år var vi på plats i Bryssel, Belgien för FOSDEM, en av de största mässorna för öppen källkod i Europa. Tillsammans med tusentals andra tekniknördar och öppen källkod-evangelister var det två dagar fylld av föreläsningar, programmering och mingel.
Missade den blåa elefanten
Första dagen hade jag planerat att gå på föredragen om Postgresql. Men väl framme vid salen stod det funktionärer vid dörren samt en skylt ”Sorry, we are full”.
Jag var dock inte ensam, i korridoren satt ett tiotals andra utvecklare samt entusiaster och väntade på sin tur. Naiv som jag var stannade jag kvar med dem och hoppades på att få plats vid nästa föredrag. Säkert måste väl folk lämna salen efteråt så att vi andra stackare kunde få ta del av kunskaperna om den senaste versionen av ”världens mest avancerade databas med öppen källkod”? Ack, så fel man kan ha ibland. Efter 50 minuter hade fler och fler strömmat till samma korridor och när väl dörren slogs upp var det enbart en handfull personer som gick ut. Jag kunde bara se på utifrån när salen återigen fylldes och nästa föredrag började. Som tur var, fanns det strömmande video tillgänglig samt att de skulle laddas upp för publik tillgång efter mässan. Så kunskaperna kunde jag fortfarande ta del av, men att missa chansen och få träffa föreläsarna var ej en bra start på dagen.
Med insikten att sannolikheten för att få plats vid nästa föredrag om Postgresql var liten, blev det dags att utforska resterande av mässan. I år handlade mycket om virtualisering, backup, säkerhet samt molnet förstås. De öppna alternativen har mognats väldigt mycket och i vissa fall överträffar det till och med de kommersiella varianterna.
Go, det trendiga programmeringsspråket
Andra dagen av mässan började med en tidig frukost och sedan iväg till universitetsområdet där mässan hölls. Med erfarenheten från föregående dag ville jag vara först på plats för att säkra en stol inför föredragen om Go, ett programmeringsspråk utvecklad av kända profiler från Google. Go, eller Golang som det också kallas har vuxit enormt de senaste åren och idag finns det en fantastisk mängd av mogna, högkvalitativa program skrivna i språket, trots den relativa unga åldern av Go.
Andrew Gerrand från Go-teamet började dagen med en introduktion, sedan följde den ena intressanta föredrag efter den andra. Mest anmärkningsvärda var bland andra Brad Fitzpatricks Camlistore, ett ”personligt lagringsystem för livet”, samt Vitess som presenterades av Sugu Sougoumarane från teamet bakom Youtube. Vitess en samling av program och verktyg för att snabba upp och lättare skala upp Mysql databaser som Youtube använder just nu i produktion.
Gos popularitet märktes tydligt när salen var fylld redan från start och att folk köade utanför i timtals. Som i fallet med Postgresql var det knappt någon inne i salen som lämnade sin plats när en föreläsning var över, utan de flesta satt kvar i väntan på nästa punkt på schemat, vilket gjorde knappast saken bättre för kön i korridoren. Själv var jag bara glad att jag hade en stol att sitta på och den skippade lunchen var värt det.
Det var verkligen kul att få träffa alla duktiga människor som brinner passionerat för teknik och öppen källkod samt få ta del av deras kunskaper. Det blir garanterat FOSDEM för min del nästa år också!
Kommentera inlägg